SYNLIGA BLODKÄRL – IPL
IPL-behandling är en ljusbehandling som används för att ta bort ytliga blodkärl i ansiktet.
Ytliga blodkärl på näsa, kinder och hals kallas även kärlbristningar, telangiektasier eller cuperoser och är ofta kosmetiskt störande. Ytliga blodkärl ser man ofta vid solskadad hud. Ytliga blodkärl och hudrodnad är vanligare hos väderbitna personer som har utsatt sig för sol, kyla eller blåst och hos personer med hudsjukdomen rosacea. Rosacea blir ofta mindre aktiv när man gör ljusbehandling och hudrodnaden och de ytliga blodkärlen minskar. Om man har mycket aktiv rosacea med många utslag bör man först få behandling hos sin hudläkare före ljusbehandling. Effekten ses ofta omedelbart genom att de ytliga blodkärlen drar ihop sig och blir osynliga.
Man får inga sårskorpor eller andra besvär av behandlingen, däremot kan man få en lätt hudrodnad och värmekänsla första dygnet. 1-3 behandlingar brukar behövas beroende på hur mycket ytliga blodkärl man har. Det går att behandla näsa, kinder, hals och dekolletage. Vid tendens till hudrodnad ser vi en förbättring av hudrodnaden hos cirka hälften av de som ljusbehandlas.
Andra varianter av ytliga blodkärl är små röda punktformiga kärl som strålar ut någon millimeter, s.k. spiders, och små upphöjda röda kärlprickar, s.k. nodulära hemangiom. De är godartade och kan oftast tas bort med ljusbehandling, laser eller diatermi, men har en större tendens än andra ytliga blodkärl att komma tillbaka.
Frågor och svar om behandling med av synliga blodkärl med IPL:
Hur länge håller behandlingen?
De kärl som har dragit ihop sig och försvunnit vid behandlingen är borta för alltid men ofta har man en ärftlig benägenhet att bilda nya kärl och kan behöva göra en ny behandling när man fått nya kärl. Risken att få nya kärl ökar om man är mycket utomhus och i solen.
Gör behandlingen ont?
Varje ljusblixt varar bara någon tusendels sekund och känns ungefär som när en gummisnodd sätter mot huden.
Kan vem som helst göra behandling?
Vi behandlar inte gravida och man skall vara försiktig om man står på läkemedel som ger ljuskänslighet, t ex tetracykliner.