ÖGONLOCKSPLASTIK

Få öppnare, piggare ögon

Vid en övre ögonslocksplastik tar man bort överflödig hud och eventuellt fett så att man får öppnare, piggare ögon. Eftersom vi opererar med laser brukar man inte få blåmärken. Det blir ett väldigt diskret ärr inne i globlinjen. Pris 24 000 kr.

Vi opererar också bort påsar under ögonen. Det görs från insidan av nedre ögonlocket och ger inte några ärr alls. Pris 24 000 kr.

Läs mer

Det sägs att ögonen är själens spegel, och vetenskapliga studier har visat att vi framförallt tittar på ögon och mun när vi betraktar ett ansikte. Många får tunga ögonlock med åren, ibland relativt tidigt i livet. Att operera bort överskott av hud så att man får en piggare blick och ögonen blir mer synliga igen är faktiskt den vanligaste plastikkirurgiska operationen och de flesta blir mycket nöjda med det ingreppet.

När huden förlorar sin elasticitet, kan det orsaka överflödig hud och fettpåsar runt ögonen. Detta kan leda till ett trött utseende, tunga och hängande ögonlock, påsar under ögonen och i extrema fall även minskat synfält, stickande ögon och huvudvärk.

Ett kirurgiskt ingrepp där man tar bort överflödig hud, muskler och fettpåsar på ögonlocken resulterar i ett fräschare utseende. Framförallt operation av de övre ögonlocken är ett ingrepp som passar många och som ger ett tydligt men mycket naturligt resultat. Kirurgiska ingrepp på nedre ögonlocken kan ibland leda till ändrat utseende och dragning i huden, särskilt efter några år, och där rekommenderar vi istället operation av påsar om sådana finns och fraktionerad laser på nedre ögonlockshuden för en naturlig uppstramning.

Det är inte alla som har glädje av en ögonlockskorrigering. Några av de patienter som störs av tunga övre ögonlock, har vid närmare granskning lågt hängande ögonbryn. I dessa fall ger en ögonlocksplastik inte ett tillfredsställande resultat. Dessa patienter mer nytta av ett pannlyft, en betydligt större operation som vi inte utför på Stureplanskliniken.

FAQ

Frågor och svar om ögonlocksplastik

Ingreppet tar normalt mindre än en timme och utförs i lokalbedövning. Man får en lugnande tablett innan och operationen brukar gå snabbt och enkelt. Efter operationen får man vila på kliniken en timma och sedan rekommenderar vi taxi eller skjuts hem. Man har tunna stygn som tas bort efter 7 dagar.

Det är ganska vanligt att man är lite svullen första veckan och om man får blåmärken (vilket är sällsynt vid vår teknik) så brukar de vara synliga en till två veckor. Beroende på vilket arbete man har så kan man välja att vara hemma första veckan.

Ärren efter övre ögonlocksplastik ligger gömda inne i globlinjen och syns egentligen bara när man blundar, och då oftast bara som en ytterst tunn linje. Om man bara tar bort påsar under ögonen kan man lägga ärret helt osynligt inne i ögat.

Vi vet att rökning ger sämre resultat vid all typ av kirurgi med sämre sårläkning och ökad infektionsrisk. Därför bör man inte röka 4 veckor före och 4 veckor efter operationen.