IPL-behandling Stockholm

För hudföryngring, pigmentfläckar och synliga blodkärl

IPL är en ljusbehandling som används för att ta bort pigmentfläckar och synliga blodkärl i t ex ansiktet. Behandlingen har också effekt på hudsjukdomen rosacea. IPL används dessutom för hudföryngring, s.k. photo skin rejuvenation, där ljuset verkar på djupet i huden och ökar elasticitet och spänst genom att stimulera till nybildning av kollagen.

Pris: från 1 700 kr, helt ansikte 2 900 kr.

Före- och efterbild av näsa visar resultatet av IPL-behandling i Stockholm för att reducera rodnad och förbättra hudens utseende.

Läs mer om IPL

IPL (intensivt pulserat ljus, en vidareutveckling av laserteknik) är en ljusbehandling som används för att ta bort pigmentfläckar av olika slag som man ofta ser vid solskadad hud. Pigmentfläckar är vanliga i ansiktet, dekolletaget och på händerna. Man får inga sårskorpor av IPL, däremot kan man få en lätt rodnad och värmekänsla första dygnet. 1-3 behandlingar brukar behövas beroende på hur mycket pigmentfläckar man har. Efter ljusbehandlingen ser man hur pigmentfläckarna blir mörkare och inom ett par dagar stiger pigmentet mot hudytan som små svarta korn som stöts av. Inom två veckor har pigmentfläckarna försvunnit eller bleknat betydligt.

IPL används även för att ta bort ytliga blodkärl i ansiktet. Ytliga blodkärl på näsa, kinder och hals kallas även kärlbristningar, telangiektasier eller cuperoser och är ofta kosmetiskt störande. Ytliga blodkärl ser man ofta vid solskadad hud och hos personer med hudsjukdomen rosacea. Rosacea blir ofta mindre aktiv när man gör ljusbehandling och hudrodnaden och de ytliga blodkärlen minskar. Om man har mycket aktiv rosacea med många utslag bör man först få behandling hos sin hudläkare före ljusbehandling. Effekten ses ofta omedelbart genom att de ytliga blodkärlen drar ihop sig och blir osynliga. 1-3 behandlingar brukar behövas beroende på hur mycket ytliga blodkärl man har.

Åldrad, särskilt solskadad hud har förlorat kollagen och därmed blivit rynkig och mindre elastisk. Med IPL photo skin rejuvenation återställer man hudens ungdomliga elasticitet på ett enkelt och effektivt sätt. IPL-behandlingen tar dessutom bort de ytliga blodkärl och pigmentfläckar som man ofta ser vid solskadad hud. 4-6 IPL-behandlingar med ca 3 veckors mellanrum rekommenderas. Oftast IPL-behandlar man hela ansiktet eller halsen/dekolletaget. Vetenskapliga studier har visat att hudföryngringen finns kvar 5 år efter en serie IPL-behandlingar.

FAQ-IPL

Vanliga frågor & svar om behandling av synliga blodkärl med IPL

Man lägger en kall gel på huden och sedan lägger man en glasprisma emot och belyser ett litet område i taget.

Varje ljusblixt varar bara någon tusendels sekund och känns ungefär som när en gummisnodd sätter mot huden.

De kärl som har dragit ihop sig och försvunnit vid behandlingen är borta för alltid men ofta har man en ärftlig benägenhet att bilda nya kärl och kan behöva göra en ny behandling när man fått nya kärl. Risken att få nya kärl ökar om man är mycket utomhus och i solen.

Vi behandlar inte gravida och man skall vara försiktig om man står på läkemedel som ger ljuskänslighet, t.ex. tetracykliner. Vi kan inte heller göra behandling på mörk hud.