LASERKIRURGI

laserkirurgi för hudflikar, fibrom, godartade hudförändringar

Laserkirurgi med koldioxidlaser används för att ta bort hudflikar, godartade födelsemärken, vårtor, acneärr, xantelasma, milier och små punktformiga blodkärl. Fördelarna med laserkirurgi är många, inte minst de diskreta ärren. Laserkirurgi blöder inte, och man får inga stygn. Vi börjar alltid med en bedömning av vilken typ av hudförändring det är, om den passar för laserkirurgi eller för att operera. Vi opererar även födelsemärken och kan också utföra canceranalys.

Pris från 4 000 kr.

Läs mer

Födelsemärken, pigmentfläckar, bindvävsknutor, fettknutor och hudflikar kan tas bort med kirurgi och skickas på canceranalys, s.k. PAD. Om förändringarna är godartade kan de också brännas bort med koldioxidlaser eller diatermi, vilket ger mycket diskreta ärr, eller frysas bort med kryobehandling. Behandlingen görs i lokalbedövning och ger inte något större obehag. Huden läker på cirka en vecka och man bör undvika solning på ärret 1-2 månader efteråt.

Förtjockade ärr kan ofta behandlas med koldioxidlaser för att få en förbättring, och där är även Fraxellaser ett bra alternativ för att göra ärren mindre synliga.

Milier är små millimeterstora vita knottror under huden som består av instängd talg eller keratin. De bör tas bort med diatermi eller annan steril metod, och man skall inte försöka ta bort dem själv. Milier är vanliga på ögonlocken och i pannan.

Atherom är benämningen på en tilltäppt talgkörtel som ofta kan växa sig ganska stor, särskilt på kroppen. Om man klämmer på den tömmer sig ett illaluktande talginnehåll men atheromet fylls snabbt på igen. Behandlingen är kirurgi där man tar bort själva utförsgången för talgkörteln och hela talgkörtelns kapsel. Ingreppet sker i lokalbedövning och man får ett litet diskret ärr.

Seborroiska keratoser är gråbruna hudförändringar som kommer med åldern. De har ofta en lite fet yta och ser påklistrade ut på huden. De kan tas bort med skrapning med skarp kyrett eller med koldioxidlaser och oftast finns en intakt hudyta inunder så att man inte får några ärr. Seborroiska keratoser är godartade.

Xantelasma är gulaktiga inlagringar av kolesterol under och över ögonen. Ett förhöjt kolesterolvärde i blodet kan vara en bakomliggande orsak. Små xantelasma kan tas bort med koldioxidlaser medan större xantelasma kan behöva opereras.

Örsnibbar kan behöva opereras om hålen blivit förstora och samma gäller piercingärr; man skär då bort hålet och syr försiktigt ihop huden. När det gäller örsnibbar så kan det ibland vara tillräckligt att behandla med filler.

Laserslipning, s.k. laser skin resurfacing, av hela hudytan används inte så ofta nuförtiden utan har ersatts av Fraktionerad laser, Fraxellaser.

FAQ

Frågor och svar om koldioxidlaser

Det blir alltid en liten ärrvävnad när man tar bort förändringar i huden, men t.ex. milier, hudflikar och seborroiska keratoser kan ofta tas bort utan synliga ärr. Även bindvävsknutor i ansiktet som tas bort med koldioxidlaser eller diatermi blir nästan osynligt. Däremot får man ärr när man opererar bort födelsemärken t.ex. på ryggen eller i urringningen.

Din behandlare måste titta på hudförändringarna och slå fast om de är godartade eller behöver analyseras, och det är också behandlaren som väljer bästa metod för borttagning.